top of page
  • Marco

Lichtplan

Bijgewerkt op: 15 dec. 2021

Bij een nieuw interieur denkt iedereen gelijk aan een kleurtje op de muur, een leuk behang en nieuwe meubels. Maar wanneer je gaat verbouwen of verhuizen denk dan ook eens aan een lichtplan. Verlichting vormt namelijk niet niet alleen een sfeer verhogend element in je interieur, maar het heeft ook een zeer praktische functie.


Een gedegen lichtplan is minstens zo belangrijk dan het uitzoeken van een nieuwe keuken of de indeling van je woonkamer. Niets vervelender dan in je keuken te staan en geen direct licht te hebben. Op je aanrechtblad moet je alles goed kunnen zien. Maar om nu gelijk van die TL lampen op te hangen, daar kom je tegenwoordig ook niet meer mee weg.

Licht heeft namelijk een grote invloed op hoe wij de ruimte ervaren. Iedereen kent vast wel het gevoel bij opa en oma te zitten in enorm fel licht. Voor opa en oma een must omdat ze slecht zien, maar weg is de sfeer. Hoe pak je het nou aan dat je ook goed kunt lezen, maar ook genoeg sfeer in een ruimte brengt?


Wanneer je je huis laat verbouwen of je gaat verhuizen dan heb je nog de keus om alvast te kijken waar de stopcontacten komen, inbouwarmaturen in het plafond of de wandarmaturen. Allemaal zaken die bij de bouw nog bepaald en mooi weggewerkt kunnen worden en uiteindelijk met het totaalresultaat enorm sfeer verhogend zijn. Toch is ook bij je huidige woning veel mogelijk, ook als alles qua elektra al is bepaald. Er zijn prachtige railsystemen met ledverlichting zodat je nog steeds op de door jou gewenste plek licht kunt creëren.


Als interieurontwerper ga ik met jou in gesprek hoe jij wonen ervaart. Werk je veel thuis? Heeft de eettafel daardoor een dubbelfunctie? Of heb je een leuke werkplek voor jezelf? Elke ruimte vergt een andere aanpak. Werken aan de keukentafel vereist helderwit licht, terwijl wanneer je aan dezelfde tafel dineert, je dit liever bij warmer licht doet. In een ruimte spelen de kleuren op de muur en hoe hoog het plafond is, een belangrijke rol. Maar ook de lichtsterkte van de gekozen lichtbron (uitgedrukt in Lumen) en de lichtkleur (Kelvin) spelen een rol bij een goed uitgewerkt lichtplan.

Directe of indirecte verlichting, sfeer of diffuus licht. Elk armatuur krijgt hiermee zijn eigen functie in de ruimte.


Vergeet niet dat we in ons land nog altijd behoorlijk wat maanden in kunstlicht doorbrengen dus een gedegen lichtplan is zeker geen overbodige luxe!26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page